Ha mélyen belegondolunk gyerekeink helyzetébe fel kell, hogy ismerjük, évről évre magasabban van a léc, ami az elsajátítandó tananyag mennyiségét és komplexitását illeti. Míg a gyakorlati életre való nevelés – úgy, mint megtanulni célokat kitűzni, megérteni az erőfeszítések miben létét, véleményt nyilvánítani vagy konfrontálódni a társadalom által elfogadott módon, érzelmeket kezelni, kreatívnak maradni mindig minden helyzetben és döntéseket hozni saját cselekedeteikkel kapcsolatban – háttérbe szorul az iskolapadban. Az oktatási rendszer a folyamatosan növekvő elvárásoknak és a szűkülő lehetőségeknek köszönhetően nemigazán képes ezekre fókuszáltatni.

Németországban a facilitáció, már több évtizeddel ezelőtt is bizonyította létjogosultságát különös tekintettel az osztályfőnöki órákon, de nem utolsó sorban a szülői értekezleteken is. A facilitáció a készségfejlesztés erőteljes eszközeként van jelen a közoktatásban, mely nélkülözhetetlenné vált az elmúlt évtizedek alatt.

Egy jól facilitált beszélgetésben a tanár megengedi a gyerekek/szülők számára a véleménynyilvánítást, a panaszkodást, az ötletelést miközben egy strukturált gondolkodási, viselkedési mintát ad nekik. Egyúttal megtanítja őket az érzelmeik megfelelő kezelésére a semleges nézőpont tartásával. Ehhez párosul a vizualizáció ereje is, mely fejleszti a kreativitást, azonosulást, illetve előmozdítja a tudatosítást és a tanulást egyaránt.

Habár komplex készséget igényel egy professzionális facilitátori szerep, azonban egy pedagógus számára nem jelenthet nehézséget, hiszen remek alapokkal rendelkezik minden szükséges területen.

A Magyarországi Facilitátorok Egyesülete által szervezett, 2023. október 16-20-a között immáron 6. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Facilitációs Hét keretén belül tartandó workshopokon a pedagógusoknak kívánunk tippeket, ötleteket, módszereket adni nehéz csoportos helyzetek kezeléséhez, konfliktusok hathatós megoldásához és az elkötelezettség növeléséhez.

Várjuk azokat a tanulni vágyó tanítókat, tanárokat, akik eléggé kíváncsiak és nyitottak az új megközelítésekre.

A programokról a www.faciltiacio.hu oldalon tudsz hamarosan tájékozódni.

Címkék

Kategóriák

A szerző: Wieland Veronika

Tovább