Végre megvalósult az első Facilitációs Hét! – Visszatekintő a facilitátorok szemével. – Facilitáció

Végre megvalósult az első Facilitációs Hét! – Visszatekintő a facilitátorok szemével.

/Végre megvalósult az első Facilitációs Hét! – Visszatekintő a facilitátorok szemével.
Végre megvalósult az első Facilitációs Hét! – Visszatekintő a facilitátorok szemével.2019-09-08T16:54:13+00:00

Nagy sikerrel valósult meg az idén első alkalommal megrendezett Facilitációs hét 2018. október 15-21. között. Minden egy Wieland Veronika által vezetett Felszabadító Technikák workshoppal kezdődött, ahol a résztvevő lelkes facilitátorok gyakorló délutánokat kezdtek szervezni, amelyekhez Veró is örömmel csatlakozott. Az egyik ilyen gyakorlás alkalmával jött a közös rendezvény, majd az International Facilitation Weekhez való csatlakozás ötlete, aztán kibővült az önkéntes kis csapat és összehoztunk egy izgalmas, sokszínű programot.

Célunk az volt, hogy minél szélesebb közönség ismerhesse meg a facilitatív szemlélet erejét, és a résztvevők „saját bőrükön” tapasztalhassák meg a csoportmunka hatékonyságát segítő különféle technikákat, miközben közösen dolgoznak egy-egy adott témán.

Az International Association of Facilitators (IAF)nemzetközi honlapján is beharangozott rendezvénysorozat nagyon változatos volt, az események gazdái nagy körültekintéssel választottak témát és módszertant. A résztvevők megismerkedhettek többek között az Action Learning, a World Café, a Circle Way, az OPERA, a Lego Serious Play® módszereivel, és elsajátíthattak néhány úgynevezett „Felszabadító Technikát”. Külön említést érdemelnek az izgalmas helyszínek, a nonprofit szervezeti közösségi tértől egészen a multinacionális nagyvállalati tárgyalóig. Budapest mellett Fertődön és Debrecenben is voltak workshopok.

Szilárd elhatározásunk, hogy hagyományt teremtsünk. Az idei eseménysorozat is bebizonyította, hogy a facilitatív szemléletre szükség van a különféle közösségek, csoportok munkája során. Ezt igazolták vissza a workshopokat követő informális beszélgetések, meg a „nahát, ez sokkal jobban sikerült, mint amit vártam” jellegű visszajelzések a résztvevőktől.

És álljon itt néhány gondolat a megvalósítóktól a „Mi volt a legemlékezetesebb élményed a facilitációs héttel kapcsolatban?” kérdés kapcsán:

Wieland Veró: “Nekem az előkészületekkel kezdődik a legmeghatározóbb emlékem. Egy maroknyi lelkes facilitátor elhatározta és megcsinálta! Nem is akárhogy! A workshopokon bebizonyosodott ismét, hogy komoly erő van a facilitatív megközelítésben! “Levegő hajlítókkal” minden csoportos helyzet és kihívás eredményesen kezelhető.

Zsargó Szilvi: „Nekem, ami legemlékezetesebb, avagy inkább jóleső volt, hogy nagyon sok olyan résztvevő volt, akit nem ismertem. Azaz sikerült kilépni abból, hogy az ismerőseinknek csináljunk programokat, akik jófejségből eljönnek, így ez nekem azt mutatta, hogy valóban van az ilyen típusú programokra igény és nyitottság.”

Mokos Kati: „Az én AHA élményem, hogy a Szilvi által szervezett beszélgetésen a résztvevők szinte kivétel nélkül Scrum Masterek voltak, ami azt üzeni nekem, hogy ez a szemlélet mindent átjár, a klasszikusan vett csoportmunkától a hatékony megbeszéléseken keresztül a legmodernebb IT fejlesztési módszertanig.”

Bilski Veron: „Nagy álmom, hogy a facilitált beszélgetések bekerüljenek az oktatásba. Első kísérletként egy nemzetközi főiskola végzős hallgatóival és oktatójukkal egy facilitált beszélgetés során dolgoztunk fel egy szemináriumi témát. Jó volt megélni, hogy a fiatalok mennyire nyitottak voltak a rendhagyó beszélgetésre, értékelték és komolyan vették a kereteket, és azok mentén aktívan és őszintén vettek részt.”

Thury Móni: „Számomra az egész rendezvénysorozat egy élmény volt, a közös szervezés folyamatát és az előkészületeket is beleértve. Örülök, hogy ennyien érdeklődtek a program iránt és eljöttek a workshopokra. Amire legszívesebben emlékszem vissza, azok a résztvevők pozitív visszajelzései, amelyekből az derült ki, hogy nemcsak jól érezték magukat, hanem elégedetten is távoztak, hasznosnak tartották az eltöltött időt és a megismert technikákat. Bízom benne, hogy jövőre még sokkal többeknek adhatjuk át ezt az élményt.”

Kardos Roland: „Rendkívül jó érzés volt látni, hogy elég hamar megtelt a meghirdetett programom, ami számomra egy nagy nyitottságot és szándékot feltételez a facilitatív szemlélet és a témaválasztás felé. Minden alkalommal megdöbbentő a facilitatív szemlélet és egy adott pillanatban idegenekből álló csapat első randija, ami most is nagyon intenzív, proaktív és tartalmas három órát eredményezett. Amit én is boldogsággal hallgattam azok a záró körben megfogalmazott visszajelzések, amiket a résztvevők osztanak meg, mégpedig, hogy sok ötlettel, akciótervvel és energiával távoznak.”

Gonczlik Timi: “Már a kezdetek kezdetén megragadott az, hogy a Facilitációs hét egy országos vonzáskörű kezdeményezés; a workshopok témákat, módszereket, helyszíneket és részvevőket tekintve széles körben mozogtak. Egy újabb megtapasztalás, hogy ezek a módszerek működnek: Debrecentől Fertődig, legyen szó együttműködés-fejlesztésről vagy kreatív gondolkodás támogatásáról, nézzünk rá akár a bizalom témakörére: a facilitatív megközelítés (sem térben sem lehetőségben) nem ismer határokat.”

Brindzik András: „Inspiráló számomra, hogy mennyi energia, lelkesedés és cselekvés találkozott ebben az önszerveződő csapatban. Egy gyakorló délutánból fél év alatt nőtte ki magát egy egész hetet megtöltő workshop sorozattá, ami önmagáért beszél. A facilitatív vezetés műhelyen ugyan csak néhányan voltunk, mégis sokat tisztult és erősödött bennünk, hogy erre a módszerre egyre nagyobb szükség van. Köszönöm minden résztvevőnek a hozzájárulást. Hálás vagyok és még nagyobb kíváncsisággal nézek előre a témában.

A teljesség kedvéért a teljes Levegőhajlító Thai-chi mágus csapat: Bilski Veronika, Brindzik András, Gonczlik Tímea, Hlavay Richárd, Kardos Roland, Mokos Katalin, Pintér Zsolt, Recska Tünde, Székely Viola, Thury Mónika, Zsargó Szilvia és Wieland Veronika.

Jövőre folytatjuk és várjuk a további lelkes csatlakozókat!

GALÉRIA

2018-as program naptár nézet

2018-as program részletes