Facilitálás, Facilitátor – Facilitáció

Facilitálás, Facilitátor

//Facilitálás, Facilitátor

Facilitálás, Facilitátor

A facilitálás szó jelentése „megkönnyít” vagy „elősegít”. Jóval több, mint egy csoport elé kiállni, rögzíteni a gondolataikat és ötleteiket egy táblára. Segít a nehézségek beazonosításában, a konszenzusos döntéshozatalban és a valódi megoldást hozó tervek kidolgozásában. Fokozza a csoporthatékonyságot azáltal, hogy előhívja a résztvevők ötleteit, bevon mindenkit a beszélgetésbe, növelve ezáltal az elköteleződést a csoport céljai mellett. A bevonódás és elköteleződés a biztosíték arra, hogy a csoport tagjai egyénileg is felelősséget és ezen keresztül garanciát vállaljanak a megvalósulásra. Változatos vizuális, írásos és grafikus eszközökkel és módszerekkel eléri, hogy még a legvisszahúzódóbb résztvevők is le tudják írni vagy el tudják mondani ötleteiket.

A facilitátor a tartalom tekintetében semleges, de a folyamat szempontjából szakértő. Ez utóbbi szerepéből adódóan pontosan tudja, hogy milyen viselkedés, folyamat és mögöttes struktúra fogja a legvalószínűbben elősegíteni a legjobb minőségű problémamegoldást, döntéshozatalt, és mely elemek járulnak hozzá a hatékony csoportmunkához.

Egy jó facilitátor megőrzi semlegességét, miközben minden résztvevőt egyenlően kezel.

  • Megtervezi a napirendet, időkereteket, hozzárendelve a reálisan elérhető célkitűzéseket
  • Tartja a megbeszélés fókuszát, finoman mederben tartja a beszélgetés menetét, a lehető legkonstruktívabban és hatékonyabban
  • Mindenki véleménye számít, ezért igyekszik bevonni, buzdítani a résztvevőket az aktív részvételre, különféle gyakorlatok, feladatok segítségével, így mindenki kinyilváníthatja a véleményét táblán, vagy papíron. Mindeközben igyekszik visszafogni a túlontúl domináns személyiségeket.
  • Segít a csoportnak a konfliktusok kezelésében. A konfliktusok kialakulásának nagy a valószínűsége, nem mindenkinek azonos a véleménye. A facilitátornak haladéktalanul kezelnie kell az agresszív, sértő megjegyzéseket. Megtalálja a módját a véleménykülönbségek kezelésének nyugodt, tiszteletteljes módon.

A megbeszélések végén összegzi a megbeszélt témákat, kitisztázza az elért ötleteket, terveket, hogy mindenki számára egyértelműek legyenek, és biztosítja a konszenzust.

By |2019-03-15T12:03:27+00:00szeptember 20th, 2018|Categories: Tudástár|0 Comments

About the Author: